Перфокарти на IBM

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/cards.html

Перфоратор за карти IBM 026

Четец на карти IBM 2501

До средата на 70-те години повечето достъп до компютри беше чрез перфокарти. Програмите и данните се пробиват ръчно на машина за перфориране на ключове като IBM 026 и се подават в четец на карти като IBM 2501 . Големи компютърни сайтове като Колумбийския университет закупиха карти на камиони и ги предоставиха безплатно на потребителите. По време на ерата на IBM 360 (1969-80) картите на Columbia бяха релефни с надписа "CUCC 360" (Компютърен център на Колумбийския университет IBM 360) и щита на Колумбия ( In Lumine Tuo Videbimus Lumen). Ето розова „карта за работа“ (първата карта в тестето), предварително отпечатана с най-важното от синтаксиса на картата за работа на Job Control Language (JCL). Картите бяха налични в разнообразни цветове, което позволяваше цветно кодиране на различни секции от тестето, като JCL, програмен източник, данни. От колекцията на Джо Сулсона .

Ударите се интерпретират през горния ред на картата; това е функция на перфоратора и работи, стига да има добра лента. Полетата на OS JCL Job-card са предварително отпечатани на картата. Колони 73-80 са запазени за поредни номера, които могат да се използват от сортировач, за да върне тестето в ред, след като е било изпуснато.

Ето една карта, пробита на перфоратор, която или няма интерпретатор, или е счупена, или чиято лента е суха.

Диагоналното изрязване в горния ляв ъгъл улеснява правилната ориентация на картата (ако картата се постави в четеца с главата надолу или с лицето надолу, данните ще бъдат интерпретирани погрешно). Когато всички карти в тестето на ъгъла се изрежат, неправилно ориентираните карти ще стърчат.

Ето още една персонализирана карта (без перфорации), тази от Компютърния център на университета в Карлсруе (Германия), с любезното съдействие на Michael Hartmann, Технически университет в Мюнхен: